top of page
Search

Υπέρβαροι άνδρες και ποιότητα σπέρματος



















Τα επιπλέον κιλά ενός άνδρα εκτός από τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, κακοήθειες (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του προστάτη), νευροεκφυλισμό και επιτάχυνση της γήρανσης που αυξάνουν, φαίνεται πως επιδρούν και στο αναπαραγωγικό σύστημα προκαλώντας στυτική δυσλειτουργία, κακή ποιότητα σπέρματος και υποκλινική προστατίτιδα. Η αύξηση του βάρους επηρεάζει αρνητικά την ανδρική γονιμότητα μέσω επίδρασης στις παραμέτρους του σπέρματος (χαμηλή συγκέντρωση, κινητικότητα, ποσοστό ζωτικότητας και ποσοστό φυσιολογικών μορφών),

ενδοκρινικές αλλαγές (συμπεριλαμβανομένου του υπογοναδισμού), δημιουργία

φλεγμονής και αύξηση του οξειδωτικού στρες. Επιπλέον, η σημαντική αύξηση βάρους αναστέλλει τη συμπύκνωση χρωματίνης, αυξάνει τον κατακερματισμό του DNA των σπερματοζωαρίων, αυξάνει την απόπτωση και τις επιγενετικές αλλαγές που μπορούν να μεταφερθούν στους απογόνους. Οι υπέρβαροι άνδρες έχουν υψηλότερα οιστρογόνα από τα επίπεδα τεστοστερόνης και τέλος, παρουσιάζουν μειωμένη επιτυχία σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.




Είναι σημαντικό ότι προτείνεται η μείωση βάρους προκειμένου να αντιστραφούν οι επιπτώσεις στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα. Βελτίωση των διατροφικών συνηθειών, αύξηση της άσκησης, ακόμη και ιατρική παρέμβαση με συγκεκριμένες στρατηγικές μπορούν να επαναφέρουν τις παραμέτρους.












8 views0 comments

Comments


bottom of page