top of page
Search

Πώς επιδρά η εργασία στην ποιότητα του σπέρματος?


Η ποιότητα του σπέρματος έχει μειωθεί δραστικά τις τελευταίες δεκαετίες και έχει συσχετιστεί αρνητικά, πέρα από την ανδρική γονιμότητα, με υψηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και θνησιμότητας. Πολυάριθμες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στον τρόπο ζωής, στον δείκτη μάζας σώματος, σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και στην διατροφή ως αιτιολογικούς παράγοντες μείωσης της ποιότητας του σπέρματος. Μια νέα μελέτη προτείνει ότι τα επαγγέλματα των ανδρών μπορεί να προστεθούν στους παράγοντες που συμβάλλουν στην πτώση της ανδρικής αναπαραγωγικής υγείας.



Οι Minguez-Alarcon et al ., υπέδειξαν πως οι σωματικά απαιτητικές εργασίες και η εκ περιτροπής εργασία ή οι βραδινές βάρδιες μπορεί να σχετίζονται με υψηλότερη λειτουργία των όρχεων στους άνδρες, όπως φαίνεται από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις και τους συνολικούς αριθμούς σπερματοζωαρίων καθώς και τα υψηλότερα επίπεδα ορμονών.


Συγκεκριμένα, ανέλυσαν δείγματα σπέρματος από 377 άνδρες οι οποίοι εγγράφηκαν στη μελέτη EARTH καιήταν σύντροφοι ζευγαριών που αναζητούσαν θεραπεία γονιμότητας στο Κέντρο Γονιμότητας του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης (MGH). Η πλειονότητα των συμμετεχόνταν ήταν Καυκάσιοι (87%) με μέσο όρο ηλικίας 36 ετών. O μέσος ΔΜΣ (Δείκτης μάζας σώματος) ήταν 27 και μόνο το 5% ήταν σημερινοί καπνιστές, ενώ ένα μικρό ποσοστό είχε διαγνωστεί με παθήσεις όπως κρυψορχία (5%) και κιρσοκήλη (6%).


Με στόχο τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ των επαγγελματικών παραγόντων και των παραμέτρων του σπέρματος οι άνδρες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με το πόσο συχνά σήκωναν ή μετακινούσαν βαριά αντικείμενα, το επίπεδο σωματικής άσκησης στην εργασία (π.χ. κάθονται, εργάζονται στο γραφείο), τις βάρδιες εργασίας και άλλους παράγοντες όπως η διατροφή και ο τρόπο ζωής. Από τους 377 συμμετέχοντες το 12% ανέφερε ότι συχνά σηκώνει ή μετακινεί βαριά αντικείμενα στη δουλειά, το 6% ανέφερε βαριά σωματική καταπόνηση στην εργασία και το 9% ανέφερε βραδινές ή εκ περιτροπής βάρδιες.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι άνδρες που ανέφεραν ότι συχνά σηκώνουν ή μετακινούν βαριά αντικείμενα στη δουλειά είχαν 46% υψηλότερες συγκεντρώσεις σπέρματος και 44% υψηλότερο ολικό αριθμό σπερματοζωαρίων σε σύγκριση με τους άνδρες που ανέφεραν ότι δεν χειρίζονται βαριά αντικείμενα. Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν για τους άνδρες που εργάζονταν σε εκ περιτροπής βάρδιες σε σύγκριση με εκείνους σε ημερήσιες βάρδιες, καθώς και για τους άνδρες που εμπλέκονται σε υψηλά επίπεδα σωματικής άσκησης σε σύγκριση με εκείνους με ελαφριά σωματική άσκηση στην εργασία.


Επιπλέον οι εργασίες με υψηλά/μέτρια επίπεδα σωματικής άσκησης ή βραδινές/εκ περιτροπής βάρδιες σχετίστηκαν με υψηλότερα επίπεδα ορμονών, όπως τεστοστερόνη και οιστραδιόλη. Δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση των εργασιακών παραγόντων με τον όγκο εκσπερμάτισης, την ολική κινητικότητα ή μορφολογία των σπερματοζωαρίων.

Ωστόσο είναι σημαντικό να αναφερθεί πως προηγούμενες μελέτες αναφέρουν αντίθετα ευρήματα. Για παράδειγμα στην μελέτη LIFE των Eisenberg et al (2015), παρατηρήθηκε ότι η υψηλή σωματική άσκηση κατά την εργασία συνδέεται με χαμηλότερη συγκέντρωση και συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων, ενώ δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση της εργασίας σε βάρδιες και της ποιότητας του σπέρματος. Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο μελετών είναι ότι οι άνδρες στη μελέτη LIFE είχαν υψηλότερες μέσες συγκεντρώσεις σπέρματος και συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων, ήταν νεότεροι αλλά και με μεγαλύτερο ΔΜΣ από τους άνδρες στη μελέτη EARTH.

19 views0 comments

Comments


bottom of page