top of page
Search

Πώς επηρεάζεται η ποιότητα σπέρματος τους καλοκαιρινούς μήνες?


Η σπερματογένεση είναι μια διαδικασία που επηρεάζεται από τη θερμοκρασία. Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού έχουν συνδεθεί με χαμηλότερη συγκέντρωση ανά ml και συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων.


Πρόσφατη έρευνα αξιολόγησε τη σχέση μεταξύ της ποιότητας του σπέρματος και της θερμοκρασίας, της υγρασίας, της πίεσης, του δείκτη θερμοκρασίας-υγρασίας (THI) και της διάρκειας ηλιοφάνειας. Δείγματα σπέρματος ελήφθησαν στο Laboratorio de Andrología y Reproducción (LAR, Αργεντινή), από άνδρες που υποβλήθηκαν σε εξέταση ρουτίνας (n=11657) και ανάλυση σπέρματος με τη βοήθεια υπολογιστή (n=4705) σύμφωνα με κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (2010). Οι μετρήσεις των μετεωρολογικών μεταβλητών ελήφθησαν από το Sistema Meteorológico Nacional.





Οι παράμετροι ποιότητας του σπέρματος επηρεάστηκαν αρνητικά το καλοκαίρι σε σύγκριση με το χειμώνα. Επιπλέον, υπήρξε σημαντική μείωση στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων μεταξύ χειμώνα και άνοιξης. Η συγκεκριμένη έρευνα αποκάλυψε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της ποιότητας του σπέρματος και των μετεωρολογικών μεταβλητών. Συγκεκριμένα, οι αλλαγές στη διάρκεια της ηλιοφάνειας και στην υγρασία ενίσχυσαν την πρόγνωση της ποιότητας του σπέρματος. Υψηλότερη διάρκεια ηλιοφάνειας και χαμηλότερα ποσοστά υγρασίας είχαν ως αποτέλεσμα μειωμένη συγκέντρωση σπέρματος, συνολικού αριθμού, κινητικότητας και ζωτικότητας των σπερματοζωαρίων.



Τα ευρήματα από αυτήν την έρευνα υπογραμμίζουν τη συνάφεια των περιβαλλοντικών μελετών για την πρόβλεψη αλλαγών στην αναπαραγωγική υγεία των ανδρών που σχετίζονται με τις διακυμάνσεις των μετεωρολογικών μεταβλητών, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες κλιματικές αλλαγές σε όλο τον πλανήτη λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των συνεπειών της στην ανθρώπινη υγεία.


Λαγοδόντη Γεωργία


Βιολόγος Αναπαραγωγής


12 views0 comments

Comments


bottom of page