top of page
Search

Πληροφορίες που μας δίνει ο όγκος του σπέρματος. Σχετίζεται με την συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων?




Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) o φυσιολογικός όγκος σπέρματος κυμαίνεται από 1,5-5ml. Ένας επαρκής σπερματικός όγκος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά των σπερματοζωαρίων στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η γονιμοποίηση του ωαρίου.

Οι περισσότεροι ασθενείς αφού εκσπερματώσουν ανησυχούν για τον εάν ο όγκος του σπέρματος που έδωσαν είναι επαρκής, μιας και το έχουν συσχετίσει με την συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων. Επίσης πολλοί ασθενείς θεωρούν πως όσο μεγαλύτερο το διάστημα της σεξουαλικής αποχής τόσο το καλύτερο διότι βλέπουν να εκκρίνουν μεγάλο όγκο σπέρματος και άρα( θεωρούν ) υψηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων. Για να μπορέσουμε να διασαφηνίσουμε τα παραπάνω θέματα ας απαντήσουμε στις παρακάτω ερωτήσεις.


Ο όγκος του σπέρματος σχετίζεται με την παρουσία σπερματοζωαρίων;

Ο όγκος του σπέρματος δεν σχετίζεται με την ύπαρξη ή όχι σπερματοζωαρίων λόγω του ότι αυτά αποτελούν μόλις το 5-10% του συνολικού όγκου του σπέρματος, ενώ το υπόλοιπο 90% αποτελείται από το έκκριμα των βολβοουρηθραίων αδένων (~ 1%), από το προστατικό υγρό(~30%) και από τις εκκρίσεις των σπερματοδόχων κύστεων (~60%).


Η μεγάλη σεξουαλική αποχή θα μας δώσει μεγαλύτερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων;

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), το διάστημα της σεξουαλικής αποχής που θα πρέπει να μεσολαβεί πριν την ανάλυση του σπέρματος είναι 2-7 ημέρες και εάν θέλουμε να μειώσουμε την μεταβλητότητα των αποτελεσμάτων, τότε 3-5 ημέρες. Συνεπώς η μεγάλη σεξουαλική αποχή ( μεγαλύτερη των 7 ημερών) δεν θα μας δώσει μεγαλύτερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων.


Τι πληροφορίες μας δίνει ο αυξημένος όγκος σπέρματος;

Μεγάλος όγκος (>5ml) μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια που σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται να σχετίζονται με την ανδρική υπογονιμότητα. Αυξημένος όγκος προκαλεί αραίωση των σπερματοζωαρίων οδηγώντας σε χαμηλή συγκέντρωση.

Αιτίες υψηλού όγκου σπέρματος μπορεί να είναι:

• Φλεγμονώδες εξίδρωμα από ένα για παράδειγμα, μολυσμένο προστάτη κατά τη διάρκεια της αντιεξιδρωματικής φάσης της φλεγμονής.

• Παρατεταμένη σεξουαλική διέγερση, πιθανώς συνδυασμένη με μεγάλη περίοδο σεξουαλικής αποχής.


Τι μας δείχνει ο χαμηλός όγκος σπέρματος ή και η απουσία εκσπερμάτισης;

• Εκκριτική δυσλειτουργία των αδένων του γεννητικού συστήματος (μόλυνση, αγενεσία των σπερματοδόχων κύστεων).

• Στρες κατά τη διάρκεια της λήψης του δείγματος.

• Το δείγμα δεν ήταν πλήρες.

• Μικρή περίοδος σεξουαλικής αποχής.

• Απουσία ή ανεσταλμένη εκσπερμάτιση είτε λόγω πλήρους παλίνδρομης εκσπερμάτισης, είτε λόγω αδυναμίας της εκσπερμάτισης είτε λόγω ανοργασμίας

• Υπογοναδισμό.

Συνεπώς, για αξιόπιστα αποτελέσματα των εξετάσεων σπέρματος πρέπει η λήψη του δείγματος να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του εργαστηρίου.



Λαγοδόντη Γεωργία


Βιολόγος Αναπαραγωγής


331 views0 comments

Komentáře


bottom of page