top of page
Search

Η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει την ποιότητα σπέρματος;

Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών είναι διαδεδομένη σε πολυάριθμες κοινωνίες και το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω έχει αναφέρει κατανάλωση αλκοόλ. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για την κατάχρηση αλκοόλ και τον αλκοολισμό, το 2019 σχεδόν 15 εκατομμύρια άτομα (9 εκ. άνδρες και 5,5εκ. γυναίκες) άνω των 12 ετών είχαν διαταραχή χρήσης αλκοόλ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 76% των πολιτών είχε καταναλώσει αλκοολούχα ποτά τους τελευταίους 12 μήνες πριν την μελέτη.


Η υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία και έχει συσχετιστεί κλινικά με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης διαφορετικών τύπων καρκίνου, καρδιαγγειακών και ηπατικών ασθενειών, γενετικών ανωμαλιών και ψυχιατρικών διαταραχών. Όσον αφορά την ανδρική αναπαραγωγική υγεία, πλήθος μελετών αποδεικνύουν πως η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοολούχων ποτών επιδρά αρνητικά στην ποιότητα του σπέρματος.


Το 2017, μια μετα-ανάλυση διερεύνησε τον αντίκτυπο της πρόσληψης αλκοόλ στην ποιότητα του σπέρματος, αναλύοντας στοιχεία από 18 μελέτες. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της ποιότητας του σπέρματος όσον αφορά τον όγκο του σπέρματος και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων.


Το 2020, μια μελέτη που διεξήχθη στην Κίνα ανέφερε μειωμένες συγκεντρώσεις σπερματοζωαρίων σε 55 άνδρες που καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ. Ομοίως, στην Ιταλία, 45 άνδρες με υψηλή κατανάλωση αλκοολούχων ποτών παρουσίασαν μείωση της συγκέντρωσης και της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων σε σύγκριση με τους άνδρες που απέχουν ή καταναλώνουν περιστασιακά αλκοόλ. Η μελέτη των Boeri et al., απέδειξε πως όλες οι παράμετροι του σπέρματος ήταν αναμφισβήτητα χειρότερες σε δείγματα ανδρών που καταναλώνουν υψηλές ποσότητες αλκοόλ.


Επιπλέον, μελέτη που διεξήχθη στην Δανία σε 1221 άνδρες έδειξε πως η συγκέντρωση και ο συνολικός αριθμός σπερματοζωαρίων καθώς και το ποσοστό των σπερματοζωαρίων με φυσιολογική μορφολογία επηρεάστηκαν αρνητικά με την αύξηση της πρόσληψης αλκοολούχων ποτών. Τέλος, δεδομένα 167 ανδρών από την Βραζιλία υπέδειξαν πως η κατανάλωση αλκοόλ επηρέασε αρνητικά τον αριθμό σπερματοζωαρίων/ml και τον κατακερματισμό του DNA του σπέρματος.


Ωστόσο, η συσχέτιση μεταξύ της μέτριας-χαμηλής πρόσληψης αλκοόλ και της ποιότητας του σπέρματος εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενη. Στην μετα-ανάλυση του 2017 που αναφέρθηκε και προηγουμένως παρατηρήθηκε επίσης πως η περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ οδήγησε σε καλύτερη κινητικότητα σπερματοζωαρίων συγκριτικά με δείγματα ανδρών που δεν καταναλώνουν αλκοόλ.


Επιπρόσθετα, η μελέτη των Ricci et al. υπέδειξε θετική συσχέτιση του όγκου του σπέρματος και της συγκέντρωσης σπερματοζωαρίων με την μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό ίσως μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι ορισμένες ενώσεις που υπάρχουν στα αλκοολούχα ποτά (π.χ. στο κόκκινο κρασί) έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και ίσως έχουν θετική επίδραση στην ποιότητα του σπέρματος εάν προσληφθούν σε χαμηλές συγκεντρώσεις. Αντιθέτως, 6 μελέτες εκ των οποίων η μία ανέλυσε δείγματα 8344 υγιών ανδρών, δεν ανέφεραν καμία σχέση μεταξύ της μέτριας-χαμηλής κατανάλωσης αλκοόλ και της ποιότητας του σπέρματος.

19 views0 comments

Comments


bottom of page