top of page
Search

Επιπτώσεις του Covid-19 στην ποιότητα σπέρματος - νέα έρευνα

Updated: Jan 18, 2022



Σύμφωνα με νέα έρευνα που κυκλοφόρησε, η λοίμωξη από τον κορονοϊό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο και στην ποιότητα του σπέρματος έως και τρεις μήνες μετά τη μόλυνση. Η έρευνα διαπιστώνει ότι ο Covid-19 μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων έως και 37%, ενώ παράλληλα επιβραδύνει την κίνητικότητά τους εώς και 60%.





Πιο αναλυτικά, η έρευνα, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από καθηγητές, διεξήχθη από ακαδημαϊκούς στο Βέλγιο σε δείγμα 120 ανδρών, που είχαν νοσήσει με Covid και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Fertility and Sterility» το Δεκέμβριο.

Λήφθηκαν δείγματα από άνδρες που είχαν μέση ηλικία τα 35 χρόνια και ήταν χωρίς συμπτώματα, κατά μέσο όρο, για 53 ημέρες μέχρι τη στιγμή της λήψης των δειγμάτων. Η προοδευτική κινητικότητα μειώθηκε στο 60% των ανδρών που εξετάστηκαν λίγο (<1 μήνα) μετά τη μόλυνση από COVID-19, στο 37% των ανδρών που εξετάστηκαν 1 έως 2 μήνες μετά τη μόλυνση και στο 28% των ανδρών που εξετάστηκαν >2 μήνες μετά. Ο μέσος αριθμός σπερματοζωαρίων μειώθηκε στο 37% των ανδρών που εξετάστηκαν λίγο (<1 μήνα) μετά τη μόλυνση από COVID-19, στο 29% των ανδρών που εξετάστηκαν 1 έως 2 μήνες μετά και στο 6% των ανδρών που εξετάστηκαν >2 μήνες μετά τη μόλυνση. Ο αντίκτυπος του Covid στην ανδρική γονιμότητα διήρκεσε για τρεις μήνες, διαπίστωσαν οι ερευνητές, οπότε ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μετά επέστρεψε σε φυσιολογικά επίπεδα.





Η μελέτη πρότεινε ότι δεν φταίει ο πυρετός, αλλά ότι τα προβλήματα στο σπέρμα οφείλονται στην ανοσολογική απόκριση του οργανισμού στον ιό.


Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη, εντόπισαν, επίσης, μια συσχέτιση μεταξύ υψηλότερων συγκεντρώσεων αντισωμάτων Covid στο αίμα ασθενών και μειωμένης λειτουργίας του σπέρματος. Το ποσοστό κατακερματισμού του DNA των σπερματοζωαρίων παρουσίασε, επίσης, αύξηση σε κάποια δείγματα, μετά τη λοίμωξη, σύμφωνα με τους ερευνητές.


Παρά τις αρνητικές επιπτώσεις του Covid στον αριθμό των σπερματοζωαρίων, οι ερευνητές σημείωσαν ότι υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» ότι ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά μέσω του σπέρματος όσων έχουν πρόσφατα αναρρώσει από τον ιό.

Ωστόσο, τα ζευγάρια που επιθυμούν εγκυμοσύνη θα πρέπει να προειδοποιούνται ότι η ποιότητα του σπέρματος μετά τη μόλυνση από τον COVID-19 μπορεί να μην είναι η βέλτιστη. Ο εκτιμώμενος χρόνος ανάρρωσης είναι 3 μήνες, αλλά βρίσκονται σε εξέλιξη περαιτέρω μελέτες παρακολούθησης για να επιβεβαιωθεί αυτό και να καθοριστεί εάν σημειώθηκε μόνιμη βλάβη σε μια μειοψηφία ανδρών.


Λαγοδόντη Γεωργία


Βιολόγος Αναπαραγωγής


24 views0 comments

Comments


bottom of page