top of page
Search

Επιδρά ο ύπνος στην ποιότητα του σπέρματος ?




Το ένα τρίτο της ζωής μας είναι αφιερωμένο στον ύπνο και η καλή ποιότητα ύπνου είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ομοιόστασης. Παρόλα αυτά, το 30% του ενήλικου πληθυσμού παραπονιέται σχετικά με τη φύση του ύπνου τους, με το 10% να αναφέρει χρόνια αϋπνία. Η ανεπαρκής διάρκεια και ποιότητα ύπνου έχει συνδεθεί με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία συμπεριλαμβανομένων καρδιαγγειακών παθήσεων, ψυχικών διαταραχών, διαβήτη και παχυσαρκίας. Πλήθος στοιχείων υποδεικνύουν πως ο μικρής διάρκειας και/ή κακής ποιότητας ύπνος επιδρά αρνητικά και στην ανδρική γονιμότητα.





Αρκετές μελέτες έχουν διερευνήσει τη σύνδεση μεταξύ της διάρκειας/ποιότητας του ύπνου και των παραμέτρων του σπέρματος. Το 2020 οι Du et al., μελετώντας 970 υπογόνιμους άνδρες παρατήρησαν αρνητική συσχέτιση της ποιότητας του ύπνου με τη συγκέντρωση, τη κινητικότητα και τη μορφολογία του σπέρματος. Στο ίδιο συμπέρασμα έφτασαν και οι Chen et al. μελετώντας 847 υγιείς άνδρες, οι οποίοι παρατήρησαν επίσης πως η μικρή (<6 ώρες) ή η μεγάλη (>9ώρες) διάρκεια ύπνου σχετίζεται με μειωμένη κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Μελέτη στην Κίνα (796 άνδρες) υπέδειξε πως 7-7,5 ώρες ύπνου την ημέρα αντιστοιχούν στον υψηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων, ενώ οι μικρότερες και οι μεγαλύτερες διάρκειες ύπνου συσχετίστηκαν με μείωση του αριθμού.


Οι Liu et al., μελέτησαν την ποιότητα του σπέρματος συγκριτικά και με την διάρκεια του ύπνου (μικρή: <6 ώρες, μέση: 7–8 ώρες, μεγάλη: >9 ώρες) αλλά και με την ώρα του ύπνου (8–10 μ.μ., μετά τις 10 μ.μ. και μετά τα μεσάνυχτα) σε 981 υγιείς άνδρες. Τα συμπεράσματα ήταν συνεπή με αυτά των προηγούμενων μελετών, που αποκαλύπτουν σημαντικά χαμηλότερο αριθμό και κινητικότητα σπερματοζωαρίων σε άνδρες με μικρής διάρκειας ύπνο σε σύγκριση με τι άλλες ομάδες ανδρών. Όσον αφορά την ώρα του ύπνου, μειωμένος συνολικός αριθμός σπερματοζωαρίων καταγράφηκε στους άνδρες με καθυστερημένες ώρες ύπνου σε σύγκριση με άτομα που κοιμούνται πριν τις 10 μ.μ.. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε ιδιαίτερη επίδραση της ώρας του ύπνου στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.


Επιπλέον, ερευνητές αναλύοντας δεδομένα από 328 υγιείς άνδρες παρατήρησαν ιδιαιτέρως μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων όταν ο ύπνος διαρκεί λιγότερο από 4,7 ώρες την ημέρα. Παρατήρησαν ακόμη πως ο βαθμός κατακερματισμού του DNA (DFI) είχε υψηλότερες τιμές όταν υπήρχαν ακανόνιστες συνήθειες ύπνου (Caetano et al., 2021).




Τέλος, το 2022 μελετήθηκε η επίδραση της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας (ολική ή μερική απόφραξη των ανώτερων αεραγωγών κατά τον ύπνο) στην ποιότητα του σπέρματος 46 ανδρών. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν πως οι άνδρες με αποφρακτική υπνική άπνοια είχαν αυξημένο όγκο εκσπερμάτισης παράλληλα με μειωμένη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων (Alvarenga et al.2022).


6 views0 comments

Comments


bottom of page