top of page
Search

Γιατί πρέπει να ελέγχουμε έγκαιρα την ανδρική γονιμότητα?

Η υπογονιμότητα επηρεάζει περίπου το 12% των ζευγαριών που προσπαθούν να συλλάβουν, με τους άνδρες να συμβάλλουν στο 50% των περιπτώσεων (Agarwal et al., 2015).

Αρκετές μελέτες αναφέρουν μείωση 50%-60% στον αριθμό των σπερματοζωαρίων στους άνδρες, χωρίς να ανήκουν στους υπογόνιμους, τα τελευταία 40 χρόνια (Levine et al., 2017;

Tiegs et al., 2019). Επιπλέον, η αύξηση της πατρικής ηλικίας υπογραμμίζει τη σημασία της πρώιμης αξιολόγησης της ανδρικής γονιμότητας. Μαζί με το αναπαραγωγικό ιστορικό και κλινική εξέταση, η ανάλυση σπέρματος (σπερμοδιάγραμμα) είναι η μόνη εξέταση που συνιστάται για την αρχική αξιολόγηση της ανδρικής υπογονιμότητας.



Η έγκαιρη διάγνωση της ανδρικής υπογονιμότητας μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα ενός άνδρα καθώς και τη γενική του υγεία.


Η ανάλυση σπέρματος (σπερμοδιάγραμμα) είναι μια οικονομική, μη επεμβατική και αξιόπιστη εξέταση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί διαγνωστικά μεταξύ των ηλικιών 18 και 25 για τον εντοπισμό δυνητικά υπογόνιμων ανδρών. Η διενέργεια σπερμοδιαγράμματος, για διαγνωστικό λόγο, θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της απαραίτητης πρωτοβάθμιας φροντίδας της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Σε περίπτωση παθολογικού αποτελέσματος συνεχίζουν με παραπομπή σε ειδικό και περαιτέρω εξετάσεις.


Η έγκαιρη αξιολόγηση ενός παθολογικού σπερμοδιαγράμματος μπορεί να εντοπίσει διορθώσιμους παράγοντες κινδύνου και γενετικές καταστάσεις. Παρεμβαίνοντας μπορούμε είτε να βελτιώσουμε την ποιότητα του σπέρματος είτε να κρυοσυντηρήσουμε δείγμα σπέρματος πριν την περαιτέρω εξέλιξη της νόσου. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουμε τη γονιμότητα ενός άνδρα, μέχρι τη στιγμή που θα αποφασίσει να τεκνοποιήσει. Είναι σημαντικό ότι η ανδρική υπογονιμότητα μπορεί να είναι προάγγελος σοβαρών ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ, η ισχαιμική καρδιοπάθεια, αυτοάνοσοι νόσοι και καρκίνος (Bener et al., 2009; Brubaker et al., 2018). Συνεπώς, η διενέργεια σπερμοδιαγράμματος ως διαγνωστική εξέταση θα συμβάλλει στην ταυτοποίηση και διαχείριση των σχετικών διαγνώσεων, με τελικό στόχο τη βελτίωση της γενικής υγείας του άνδρα.





Η βιολόγος του GenMeter, Λαγοδόντη Γεωργία, πρόσφατα επισκέφθηκε μαθητές Γ΄ Λυκείου, στο πλαίσιο της ενημέρωσής τους για τις εξετάσεις σπέρματος, καθώς και για τη σημασία αυτών στην έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη και αντιμετώπιση πληθώρας ασθενειών. Η προσπάθεια ενημέρωσης της νέας γενιάς σχετικά με τις εξετάσεις που στοχεύουν στην πρόληψη της ανδρικής υπογονιμότητας συνεχίζεται..



Λαγοδόντη Γεωργία


Βιολόγος Αναπαραγωγής

23 views0 comments

Comments


bottom of page