top of page
Search

Οδηγίες λήψης σπέρματος για σπερμοδιάγραμμα

Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσει κανείς τις παρακάτω οδηγίες προκειμένου το αποτέλσμα του σπερμοδιαγράμματος να είναι αξιόπιστο και αντιπροσωπευτικό.

- Ή αποχή από σεξουαλική επαφή με εκσπερμάτιση είναι αναγκαίο να είναι 2 ημέρες. Το χρονικό αυτό διάστημα έχει πολύ μεγάλη σημασία δεδομένου ότι μικρότερος ή μεγαλύτερος χρόνος αποχής από τον καθορισμένο, μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα αποτελέσματα.

- Πλύνετε τα χέρια σας και όλη την περιοχή των γεννητικών οργάνων με νερό και σαπούνι (αποφύγετε τα απολυμαντικά / αντισηπτικά σαπούνια) έτσι ώστε να μειωθεί η πιθανότητα επιμολύνσεων (ιδιαίτερα σημαντικό στην περίπτωση που θα διενεργηθούν και καλλιέργειες σπέρματος).

- Η λήψη του δείγματος γίνεται δια αυνανισμού. Παρόλο που είναι δυνατό να υπάρχει βοήθεια από τη σύντροφο, αποφύγετε οποιαδήποτε επαφή με το στόμα ή τον κόλπο. Αποφύγετε επίσης κρέμες ή λιπαντικά, δεδομένου ότι μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Μην χρησιμοποιήσετε προφυλακτικό. Τα προφυλακτικά περιέχουν χημικές ουσίες που είναι τοξικές για τα σπερματοζωάρια.

- Συλλέξτε ολόκληρη την ποσότητα του σπέρματος μέσα στον αποστειρωμένο συλλέκτη και κλείστε άμεσα το καπάκι έτσι ώστε να μειωθεί η πιθανότητα επιμολύνσεων. Αν δεν καταφέρετε να συλλέξετε ολόκληρη την ποσότητα του σπέρματος, πρέπει να αναφέρετε ποιο τμήμα του σπέρματος δεν καταφέρατε να συλλέξετε (το πρώτο τμήμα ή το τμήμα προς το τέλος). Είναι πολύ σημαντική παρατήρηση που μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα της εξέτασης.

- Για τη μεταφορά του δείγματος από το σπίτι στο εργαστήριο, κρατήστε το δείγμα κοντά στο σώμα σας (για να αποφευχθούν έντονες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία του), κατά προτίμηση σε μια εσωτερική τσέπη στο μπουφάν σας.




99 views0 comments

Comments


bottom of page