top of page
Search

Covid-19 και σπέρμα

Ο παρατεταμένος φόβος και το άγχος που προκαλούνται από τους μεγάλους στρεσογόνους παράγοντες, όπως η πανδημία του Covid-19, φαίνεται πως εκτός από την ψυχική υγεία ενός ατόμου, θα μπορούσε να επιδράσει στη σύνθεση του σπέρματος, επηρεάζοντας πιθανώς τους μελλοντικούς απογόνους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Maryland.

Πιο συγκεκριμένα, το πατρικό στρες μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου στη μήτρα, προκαλώντας μεταβολές στους μηχανισμούς ωρίμανσης των σπερματοζωαρίων.



Στη συγκεκριμένη έρευνα ο στρεσογόνος παράγοντας δεν ήταν η πανδημία Covid19.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε αρχικά σε ποντίκια, στα οποία χορηγήθηκε κορτικοστερόνη, η ορμόνη του άγχους. Παρατηρήθηκαν αλλαγές σε ότι αφορά την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και m-RNA των εξω κυτταρικών κυστιδίων των σπερματοζωαρίων, οι οποίες μεταφράστηκαν σε προβλήματα ανάπτυξης του πρώιμου εγκεφάλου των απογόνων που προέκυψαν όταν τα σπερματοζωάρια αυτά γονιμοποίησαν αντίστοιχα ωάρια.


Για να διαπιστωθούν αν συνέβησαν παρόμοιες μεταβολές στο ανθρώπινο σπέρμα, οι ερευνητές στρατολόγησαν φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας για να δωρίζουν σπέρμα κάθε μήνα, για έξι μήνες συμπληρώνοντας ερωτηματολόγια σχετικά με την κατάσταση άγχους τους τον προηγούμενο μήνα. Διαπίστωσαν ότι οι φοιτητές που είχαν υποστεί αυξημένο άγχος τους προηγούμενους μήνες εμφάνισαν όμοιες μεταβολές στα κυστίδια των σπερματοζωαρίων τους με αυτά των ποντικών.



Σύμφωνα με την Dr. Bale, η μελέτη μας δείχνει ότι ο εγκέφαλος του εμβρύου αναπτύσσεται διαφορετικά αν ο πατέρας βιώσει μια περίοδο στρες πριν από τη σύλληψη, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε τις συνέπειες αυτών των διαφορών. Μπορεί αυτό το παρατεταμένο υψηλό επίπεδο άγχους να αυξήσει τον κίνδυνο για θέματα ψυχικής υγείας στους μελλοντικούς απογόνους ή μπορεί να προωθήσει την ανθεκτικότητα στο στρες ; Δεν γνωρίζουμε σε αυτό το σημείο, αλλά τα δεδομένα μας υπογραμμίζουν ότι περαιτέρω μελέτες είναι απαραίτητες.


Η σημερινή πραγματικότητα κατατάσσει την πανδημία του Covid19 στον κορυφαίο στρεσογόνο παράγοντα, συνεπώς, προσαρμόζοντας τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας στην κατάσταση αυτή, εκτός από την ψυχική μας υγεία φαίνεται πως ίσως επηρεάζεται και η αναπαραγωγική υγεία του πληθυσμού.


Το κείμενο επιμελήθηκε η Γεωργία Λαγοδόντη 

Βιολόγος, MSc Βιολογία της Αναπαραγωγής

Πιστοποιημένη στη διενέργεια σπερμοδιαγράμματος από European Society of Human Reproduction and Embryology

46 views0 comments

Comments


bottom of page